سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شرکت خدمات زیارتی آیت میامین

برنامه عمره امسال؛ از آغاز تا امروز

 برنامه عمره امسال؛ از آغاز تا امروز 

گفته های مدیر عملیات عمره 88 ...

                                 

مدیر عملیات عمره را هر زمان که ببینی مشغول صحبت با تلفن است؛ اغلب به زبان عربی و با طرف‌های سعودی، از مدیران هتل‌ها گرفته تا رؤسای شرکت های سعودی طرف قرارداد با ایران. حسین اسماعیلی، مدیر عملیات عمره،  9سال دربند اسارت رژیم بعثی بوده است و هم‌اینک در کنار افتخار آزادگی، به عنوان مدیر عملیات عمره، افتخار خدمت به زائران خانه خدا را نیز دارد. گفتار زیر، تنها بیانگر بخشی از عملیات گسترده عمره است که با هم می‌خوانیم.

حسین اسماعیلی در گفتگو با خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی حج، در خصوص شکل‌گیری عملیات عمره سال 88 گفت : عملیات عمره امسال، بلافاصله پس از اتمام عمره سال 87 در جوار بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا (علیه السلام) آغاز شد. بدین صورت که سمیناری با موضوع «آسیب‌شناسی عمره 87» و با حضور مدیران و مسئولان برگزاری عمره تشکیل یافت. طی دو روز نقاط ضعف و قوت و پیشنهادهای کارشناسان برای ارتقاء سطح برگزاری برنامه عمره مطرح شد و مسائل عنوان شده مورد بررسی قرار گرفت.

یکی از ثمرات این نشست، پیشنهاد کاهش ایام حضور زائران در عربستان از 14روز به 12روز بود. این پیشنهاد همراه با دلایل و برهان‌های مطرح شده، به شورای عالی حج و شورای هماهنگی سازمان حج و زیارت ارائه شد و به تصویب نهایی رسید.

طبیعی است که با این تغییر اعمال شده، شرایط جدیدی برای برنامه ریزی عمره روی داد. گروه های مختلف علمی در زمینه های حمل‌و‌نقل، اسکان، پذیرایی و ... ، بررسی‌های کارشناسانه خود را برای برنامه‌ریزی با طرح جدید آغاز کردند.

وی درباره تعامل و برقراری ارتباط با طرف سعودی گفت: در مرحله بعدی از شرکت های سعودی برای آغاز مذاکرات و رایزنی‌ها دعوت شد که به ایران آمدند و مذاکرات مختلف را با آن ها اغاز کردیم.

در واقع یکی از حساس‌ترین بخش های برنامه ریزی عمره، عقد قرارداد با شرکت های سعودی است. تخصص و تبحر در مواجهه با این شرکت ها و چانه‌زنی برای توافق در قیمت بسیار مهم است. خوشبختانه با توجه به تجربه ای که وجود دارد، همیشه ابتکار عمل دست طرف ایرانی است و طرف سعودی مجبور است براساس خواست ما پیش برود. معمولاً پس از مذاکرات، هیئت ایرانی برای قطعی شدن قراردادها و مشاهده هتل ها و سایر مواردی که قرار است در قراردادها قطعی شود، به کشور عربستان سفر می‌کند.

مدیر عملیات عمره ادامه داد : تذکر این نکته ضروری است که تک‌تک هتل های پیشنهادی از سوی طرف سعودی، به وسیله هیئت اعزامی ایران از نزدیک بررسی می شود و با توجه به استانداردهای لازم مانند وجود ابزار ایمنی، راحتی مسافران، آشپزخانه و سایر مسائل مورد نیاز به تأیید نهایی می‌رسد.

امسال با توجه به نوگرایی سازمان حج و زیارت، تعدادی از هتل های مستهلک که سال‌های گذشته مورد استفاده قرار می‌گرفت، از گردونه خارج و هتل‌های تازه تأسیس و مجهزتری وارد فهرست هتل‌های استیجاری شد. با توجه به اجاره بلندمدت هتل ها، هزینه تمام شده اسکان برای زائران ایرانی، یک‌سوم قیمت واقعی است و این تفاوت قیمت، بسیار مهم می‌باشد.

اسماعیلی گفت : حاصل مذاکرات، برای تأیید به کمیته قرارداد سازمان حج و زیارت ارائه می شود. همچنین تسویه حساب عملیات عمره سال گذشته نیز از سوی کمیته قرارداد، با طرف سعودی انجام می گیرد. پس از عقد قرارداد با طرف سعودی، کار تنظیم هتل ها و مراحل مختلف اعزام آغاز می‌شود. تنظیم جدول های اعزام با توجه به  درجه هتل ها و کاروان ها و هماهنگی با وضعیت پرواز، از دیگر مراحل حساسی است که خوشبختانه با توجه به تجربه‌ای که وجود دارد، صورت می گیرد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا رقبایی برای ایران وجود دارد و روش های تعامل با طرف سعودی به چه صورت است، اظهار کرد : بله ، در این بین رقبایی برای ایران وجود دارد که برخی از کارها را دشوار می کند؛ مثل ترکیه، مالزی و اندونزی. این کشورها برای مدت کمتری نسبت به ایران، پیشنهاد مبلغ بیشتری را به طرف سعودی می دهند که برای ما مشکل ایجاد می کند. البته تخصص کارشناسان ایرانی خوشبختانه تاکنون باعث شده است که برنده این رقابت، سازمان حج ایران باشد.

او در ادامه گفت : بیان این نکته هم ضروری است که اجرای عملیات عمره به صورت متمرکز و با این سطح قیمت، برای کارشناسان باور نکردنی و تعجب‌آور است . علی رغم این که مطلوب یکی است و طالب متعدد، خوشبختانه ابتکار عمل همیشه در دست طرف ایرانی بوده و نظام واحد ایرانی، از هرگونه اعمال نظر به وسیله طرف سعودی جلوگیری کرده است. البته در طی سال‌های اخیر، ترفندهایی برای شکستن این نظام واحد اعمال شده است. مثلاً اعطای ویزا به صورت آزاد به افراد و طرح عمره تابستانی و سایر موارد که برای شکستن این نظام واحد صورت گرفته، اما خوشبختانه به سرانجام نرسیده است.

وی همچنین خاطرنشان کرد که مسئولان عربستانی هم در برخی اظهارنظرهای خود با اعتراف به قدرت طرف ایرانی، عبارت بیگاری کشیدن از شرکت‌های سعودی را به کار برده اند که نشان دهنده حجم بالای فعالیت های سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران در این کشور است.

مدیر عملیات عمره در جواب سؤال خبرنگار که پرسید بخش فراخوان سازمان حج و ثبت‌نام از زائران، چه زمانی صورت می‌گیرد، گفت : مرحله بعدی، فراخوان از مردم برای ثبت نام در کاروان ها است که به وسیله سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران صورت می گیرد و به صورت رسمی، عملیات عمره با کمک سازمان حج و زیارت و دفاتر زیارتی آغاز می‌شود.

او در زمینه یکی از مهم ترین بخش های برنامه های عمره که حمل و نقل و جابه جایی 800 هزار زائر است، توضیح داد : در خصوص امور نقلیه باید این نکته را ابتدا عرض کنم که مسئله وسایل نقلیه در عربستان با ایران بسیار متفاوت است. شرکت های سعودی در ایام تمتع، تمام توان خود را به کار می‌گیرند و پس از اتمام مراسم حج، بسیاری از این شرکت ها به حالت نیمه تعطیل درمی‌آیند. با این شرایط، ورود به مذاکره و به کار گرفتن شرکت ها بسیار سخت است. با این وجود، سعی کرده‌ایم که علاوه بر بهره‌گیری از همه شرکت های نقلیه در عربستان، قیمت مورد نظر خودمان را نیز به تصویب برسانیم.

مجموع هزینه هر زائر برای انتقال برون شهری، نزدیک به 200 ریال است که خوشبختانه توانسته ایم این نرخ را به 65 ریال برای هر زائر کاهش دهیم. در خصوص امور نقلیه درون شهری نیز، روزانه 21 ریال هزینه واقعی هر زائر است. این در حالی است که هر زائر برای این امر، تنها 5/3 ریال هزینه پرداخت می کند. این تفاوت قیمت، به دلیل عمده بودن قرارداد و روش‌های مختلفی است که هیئت ایرانی اعمال می‌کند.

در مجموع  25هزار دستگاه اتوبوس وظیفه حمل ونقل برون شهری زائران را در ایام عمره به عهده دارند و برای سفرهای درون شهری نیز هر روز 19 دستگاه اتوبوس در مدینه و 157 دستگاه اتوبوس در مکه در حال خدمت‌رسانی به زائران هستند.

همچنین باید گفت که در مدت شش روز، 274 کارون به عربستان می‌آیند که از این تعداد، 68 کاروان به جده و 206 کاروان به مدینه منوره وارد می‌شوند و مجموعاً 110 کاروان از فرودگاه جده به سوی ایران پرواز می‌کنند.

حسین اسماعیلی درباره مراجعه زائران ایرانی مقیم خارج از کشور به دفتر نمایندگی سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان و چگونگی خدمت‌رسانی به این افراد، گفت : با توجه به سیاست های سازمان حج و زیارت، به ایرانیان مقیم خارج از کشور که به صورت انفرادی یا کاروانی برای به جا آوردن اعمال عمره مشرف شده اند، خدمات قابل توجهی ارائه می‌شود. تأمین مسکن، غذا و وسایل نقلیه، اصلی ترین نیاز این عزیزان است. این احتیاجات برای زائران ایرانی مقیم خارج از کشور مهیا شده است. همه این خدمات با قیمت نازل انجام می‌گیرد. ما ارائه خدمات به هم وطنان را وظیفه و افتخار خود می‌دانیم.

مدیر عملیات عمره در پایان به زائران بیت‌الله الحرام ابراز داشت : بنده خدمتگزار زائران هستم و توصیه ام از منظر یک خدمتگزار است. باید گفت که تمام این تلاش ها و امکانات، برای فراهم نمودن شرایط خوب به منظور کسب فیض و معنویت از این سرزمین مقدس است.

با توجه به تعبیر مقام معظم رهبری که فرمودند حج کنگره عظیم است، می‌توان گفت که سفر عمره نیز در ابعادی کوچک‌تر، یک سمینار اسلامی است. زائران ایرانی، نمایندگان کشور اسلامی و ام‌القرای جهان اسلام محسوب می‌شوند و الگوی سایر زائران به شمار می‌روند. حضور منظم و منضبط ایرانیان در این سرزمین ، تاثیرات بسیار زیادی در بین سایر مسلمانان دارد و در واقع معرفی کننده فرهنگ شیعی به جهانیان است.

وی ادامه داد : در این بین باید به وجود برخی ناهنجاری‌ها که به علت عدم توجه و آگاهی روی می دهد، اشاره بکنم. خروج از مسجدالنبی و مسجدالحرام به هنگام نماز، صحبت کردن هنگام اذان و تداخل بین تردد زن و مرد در این سرزمین، نکاتی است که ممکن است تأثیرات بسیار نامطلوبی داشته باشد و همه مسئولان و مدیران و روحانیون باید با آگاهی بخشی و اطلاع‌رسانی صحیح، از بروز چنین ناهنجاری‌هایی جلوگیری کنند.
 
تاریخ انتشار :  25/1/1388