رئیس سازمان حج و زیارت تشریح کرد:از مافیای دریافت ویزای عربستان
با ریزش 40 درصدی سهمیه حجاج ایرانی به دلیل شیوع آنفلوانزای نوع A در عربستان، دست تعدادی از دلالان و سودجویان در بازار سیاه باز شده است.
افرادی طی تماس با برخی از دفاتر زیارتی به آنها اعلام میکنند که با گرفتن مبالغی برای آنها ویزای اعزام به تمتع در سال جاری را دریافت میکنند و به ازای آن مبالغ سنگینی دریافت میکنند.
این دلالان مردم را فریب داده و پول آنها را اخذ و در خیلی از موارد آنها را اعزام نمیکنند یا غیر قانونی اعزام میکنند لذا مردم باید توجه کنند فریب این افراد سود جود را نخورند.
مسئولان سازمان حج و زیارت اعلام کردهاند که با افراد سودجود به شدت برخورد میکنند و برای جلوگیری از اقدامات این افراد نامهنگاریهایی با وزارت حج عربستان و وزات امور خارجه ایران نیز انجام داده است.
* دلالان فروش ویزای موسم تمتع امسال در بازار
مصطفی خاکسار قهرودی، رئیس سازمان حج و زیارت کشور در گفتوگو با فارس در پاسخ به این پرسش که دلالان در بازار سیاه صدور ویزا برای اعزام زائران به حج تمتع هستند و مبالغ زیادی از مردم دریافت میکنند، گفت: این اخبار به ما رسیده است که برخی افراد معمولی با کسانی که در امور زیارتی دفتر دارند و با مردم ارتباط بیشتری دارند تماس گرفته و اظهار میکنند که به راحتی برای آنها ویزای اعزام به حج تمتع را تهیه میکند.
وی ادامه داد: این دلالان از افراد هزینهای دریافت کرده تا ثبتنام موقت انجام داده و برای آنها ویزای اعزام به موسم تمتع سال جاری را تهیه کنند.
خاکسار قهرودی در پاسخ به این پرسش که چه کسانی با دفاتر زیارتی برای این کار تماس میگیرند؟ گفت: افراد معمولی هستند. طی صحبتهای رد و بدل شده میتوان به این نتیجه رسید که پشت این افراد یک مرحله بعد به سفارت متصل است، چرا که ویزا برای اعزام به عربستان یا در سفارت عربستان در تهران و سرکنسولگری در مشهد صادر میشود.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور با اشاره به اینکه از زمانیکه بحث بیماری آنفلوانزای نوع A مطرح شده است، میزان زائران را کاهش دادهایم، گفت: در جلساتی که با مسئولان ارشد برگزار شده در این باره به نتیجه رسیدهایم و محدویتهای هم در سفر ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: نباید از ویزاهایی که سهمیه جمهوری اسلامی ایران است و متعلق به دولت است، افراد دیگری استفاده کنند.
* ارسال نامه به وزارت حج عربستان برای جلوگیری از اقدامات سوداگران
خاکسار قهرودی به نامهای که به وزارت حج عربستان در اینباره نوشته شده است، اشاره کرد و گفت: امسال باید نزدیک به 100هزار زائر به عربستان اعزام میکردیم که 40 درصد آن کاهش پیدا کرد.
وی ادامه داد: در صورتی که مشکل آنفلوانزای نوع A با در دسترس قرار گرفتن واکسن این بیماری برطرف شود، دوباره ایران از 40درصد سهمیه خود استفاده میکند. چرا که هنوز تا 10 یا 11 آبان که نخستین گروه حجاج به عربستان اعزام میشوند، فرصت داریم.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور افزود: احتمال دارد، واکسن آنفلوانزا نوع A فراهم شود که در این صورت به طور طبیعی از ویزاهای خود استفاده میکنیم و این موضوع را به سفارت حج عربستان اعلام و گفتهایم که شنیده شده است برخی افراد سوداگر این حرفها را مطرح کرده و شما به سفارتخانه خود در ایران اعلام کنید که نباید ویزاهایی که متعلق به دولت و سهمیه ایران است به افراد دیگری واگذار شود.
خاکسار قهرودی خاطرنشان کرد: اگر زمانی نتوانیم از این ویزاها استفاده کنیم یا تصمیم به استفاده نداشته باشیم، علتش ضرورت کاهش تعداد حجاج است به این دلیل که محیط و جامعه بیمار را بتوانیم در عربستان کنترل کنیم.
* ابراز نگرانی سازمان حج به وزارت امور خارجه منتقل شد
وی همچنین به نامهای که به وزارت خارجه کشورمان ارسال کردهاند اشاره کرد و گفت: در آن نامه نگرانی خود را مطرح کرده و از دستگاه مربوطه خواستیم که به سفارت عربستان اعلام کنند که این اتفاق رخ ندهد و از ویزاهای ایران استفاده نکنند.
به گفته خاکسار قهرودی، ما جلوی افراد بیمار و بالای 65 سال را برای اعزام به عربستان گرفتهایم و نباید از آن طرف این افراد اعزام شوند یا این ویزا به فرد دیگری واگذار شود و از وزارت خارجه خواستهایم که با این موضوع برخورد کند.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور افزود: مردم باید توجه داشته باشند که از این ویزاها استفاده نکنند.
خاکسار قهرودی با اشاره به اینکه امیدواریم با روشن بودن این مطلب برای کشور عربستان که این سهمیه متعلق به دولت ایران است و دولت باید از افراد ثبتنام شده و در انتظار استفاده کند، گفت: در واقع این حق دولت جمهوری اسلامی است و دولت صلاح میداند که چگونه از این حق استفاده کند و سفارت عربستان نمیتواند این سهمیه را به دیگری در داخل کشور واگذار کند. امیدواریم با روشن بودن این موضوع شاهد این امر نباشیم.
* واگذاری ویزای ایران اقدامی غیرقانونی است
رئیس سازمان حج و زیارت کشور از مردم خواست که از این ویزاها استفاده نکنند چرا که این اقدامات غیرقانونی و سودجویانه است و مردم باید توجه کنند که فریب این افراد را نخورند چرا که اگر وارد این عرصه و حیطه شوند پول خود را از دست میدهند.
وی از برخورد با متخلفان در این زمینه خبر داد و گفت: در حال پیگیری این موضوع هستیم.
خاکسار قهرودی در پاسخ به این پرسش که دلالان چه میزان هزینه برای اعزام زائران به عربستان دریافت میکنند؟ گفت: حرفهای مختلفی وجود دارد. جای رسمی نداریم ولی در حال پیگیری هستیم تا جلوی این موضوع گرفته شود.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه در سالهای قبل تعدادی از افراد به صورت آزاد به عربستان اعزام میشدند؟ گفت: تفاوت این قضیه با زائران آزاد در سالهای قبل این است که در سالهای قبل دولت عربستان یک مقدار ظرفیت فراتر از سهمیه قطعی مشخص شده برای ایران در نظر میگرفت و تعدادی سهمیه به سفیر و مسئولانش در کشورهای دیگر واگذار میکرد.
خاکسار قهرودی ادامه داد: این سهمیه فوق سهمیه رسمی ایران بوده است.
وی گفت: این نگرانی و شایعه وجود دارد که قرار است از سهمیه ایران استفاده شود.
* هشدار سازمان حج و زیارت: دولت عربستان نباید از ویزای ایران استفاده کند
رئیس سازمان حج و زیارت کشور تصریح کرد: ما همچنین در سالهای قبل به سهمیه آزادی که وزارت عربستان واگذار میکرد، هم اعتراض میکردیم چرا که بهتر است این حق به سازمان حج و زیارت داده شود تا افرادی که مدتها ثبتنام کرده و در صف طولانی ثبتنام هستند، اعزام شوند. اما آنها میگفتند این حق آنهاست که به عنوان سفیر و دستگاه سیاسی به هر کسی که میخواهند تعدادی ویزا واگذار کنند.
خاکسار قهرودی با تأکید بر این موضوع که این افراد که ویزا برای زائران در سالجاری دریافت میکنند، دلال هستند، گفت: سابقه داشته که حتی این افراد پول مردم را گرفته و آنها را اعزام نکردند.
وی گفت: ما هشدار دادهایم که نباید آنها از سهمیه ایران استفاده کنند و ویزاهایی که متعلق به دولت ایران است به افراد دیگری در داخل کشور واگذار شود.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور تصریح کرد: دولت عربستان حق دارد همان طور که به ایران درصد بیشتری میدهد به دیگران نیز درصد بیشتری بدهد؛ ولی در داخل کشور ایران این تعداد و سهمیه مربوط به دولت است و نباید این ویزاها به افراد دیگر واگذار شود که قطعاً این امر رخ نمیدهد. لذا مردم نباید فریب افراد سودجو را در این میان بخورند.
* در صورت تهیه واکسن آنفلوآنزا از 40 درصد سهمیه ریزشی استفاده میکنیم
خاکسار قهرودی در پاسخ به این پرسش که آیا افرادی جایگزین 40 درصد ریزشی حجاج میشوند، گفت: اگر شرایط جدید به وجود نیاید مثلاً واکسن آنفلوآنزا تهیه نشود حضور افراد در آنجا موجب بالا رفتن آمار احتمالی تلف شدگان بیماری میشود و ایجاد زحمت فراوان برای کنترل و درمان است چرا که در عربستان مخصوصاً در مکه در ایام مربوط به حج اعمال فشرده است و در شهر مکه امکانات و تجهیزات کنترل وجود ندارد و این امر باعث میشود که مشکلات جدی ایجاد شود و آمار مرگ و میر بالاتر رود، لذا این تصمیم گرفته شده است که محیطها در آنجا قابل کنترل برای حداقل کسانی که اعزام میشوند، باشد.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور ادامه داد: اگر صد هزار نفر را امسال اعزام کنیم نمیتوانیم فضای لازم برای درمان احتمالی آنها ایجاد کنیم در حال حاضر میزان اعزام را کاهش داده و حدوداً 20 درصد فضای بیشتری را به افرادی که اعزام میشوند اختصاص میدهیم تا در آنجا بتوانیم به زائران خدمترسانی کنیم.
وی گفت: احتمال شیوع بیماری در عربستان وجود دارد که پیشبینی میشود تعدادی بستری و جداسازی شوند که ما باید شرایط لازم را داشته باشیم.
خاکسار قهرودی یادآور شد: ما امیدواریم که اتفاقی در عربستان رخ ندهد اما اگر اتفاق افتاد باید عدد را به حدی کاهش دهیم که امکان کنترل و درمان را داشته باشیم زیرا فشردگی بیشتر در آنجا باعث میشود که بیماری به سرعت انتقال یافته و تعداد مرگ و میر بالاتر رود.
به گفته رئیس سازمان حج و زیارت کشور، برخی از کشورها نیز تصمیم گرفتهاند امسال تعداد زائران خود را کاهش دهند و حتی کشور تونس امسال حج واجب خود را تعطیل کرده است.
وی گفت: در حج امسال این 40 درصد ریزشی مورد بهرهبرداری نیست و حال باید در سالهای بعد اگر در شرایط تفاوتی ایجاد شود، سهمیه را افزایش یابد.
* مدت سفر تمتع 5 روز کاهش مییابد
رئیس سازمان حج و زیارت کشور در پاسخ به این پرسش که احتمال دارد بیش از 3 روز سفر تمتع کاهش یابد؟ گفت: بله احتمالاً تا 5 روز مدت سفر کاهش پیدا میکند.
خاکسار قهرودی ادامه داد: البته ما محدودیت زمانی در رفت و برگشت زائران به عربستان داریم از 4 تا 5 ذیالحجه ورود به عربستان قطع و تا چهاردهم ذیالحجه که اعمال حج به پایان میرسد امکان برگشت نیست و فرودگاهها تعطیل است؛ چرا که باید عملیات حج به اتمام برسد.
وی خاطرنشان کرد: احتمال دارد که این کاهش شامل حال برخی از افرادی که ابتدا به عربستان اعزام میشود، نشود؛ ولی برای برخی از افراد احتمال کاهش سفر تا 5 روز وجود دارد.
رئیس سازمان حج و زیارت کشور اضافه کرد: در حال برنامهریزی هستیم تا بتوانیم طول سفر را کاهش دهیم.
خاکسار قهرودی افزود: اگر شرایط استثنایی ایجاد شود و وضعیت تغییر کند، متناسب با آن برنامهریزی میکنیم.